Úvod »Čajové sety a příslušenství» Čínský Kungfu čajový set---Činský bílý porcelán ( Černé lotosy)


        

Čínský Kungfu čajový set---Činský bílý porcelán ( Černé lotosy)

skladem

 

Dostupnost: do 3 dnů
Číslo produktu: 1948
Naše cena:
Kč 1 260 (54 EUR) (Nejsme plátci DPH)

do košíku:
  ks  

Názory na to, proč se čínský čajový obřad nazývá "kung-fu čcha", se liší. Termín "kung-fu"  neoznačuje pouze čínská bojová umění, nýbrž obecně znamená "mistrovství", resp. určitou "dovednost" či "zručnost", kterou člověk získá po pravidelném a dlouhodobém cvičení.

 Někteří lidé si proto myslí, že "kung-fu čcha" se nazývá kvůli množství času, které je potřeba ke zpracování čajových lístků. Jiní zase tvrdí, že odvozuje své jméno od skutečnosti, že trvá dlouhý čas naučit se vychutnat si doušek po doušku čaj obsažený v malinkých čajových kalíšcích. A další zase tvrdí, že se nazývá tak proto, neboť zdůrazňuje jistý způsob vychutnávání čaje a vyžaduje určité speciální dovednosti. Všechny názory můžeme chápat jako opodstatněné, nicméně poslední z nich se obecně jeví jako nejpřijatelnější.


Tento způsob přípravy čaje je populární především v jihočínské provincii Kuang-tung  [proslulá jsou města ve východní části provincie jako Čchao-čou  a Šan-tchou  a v sousední jihovýchodní provincii Fu-ťien  [zejména v její jižní části ]. Některé prameny také uvádějí, že se tímto způsobem připravují pouze čaje typu wu-lung  a pchu-er , nicméně vzhledem k odlišným čínským tradicím lišících se místo od místa nelze toto tvrzení brát jako určující.
Čínský čajový obřad v různých obměnách má v Číně dlouholetou tradici, jak je patrné z "Klasické knihy o čaji" , kterou napsal v 8. st. n. l. literát, čajový mistr a dnes také patron čaje Lu Jü (733 - 804). V šesté kapitole o "pití čaje" se můžeme dočíst:

"Veškerenstvo, jež bere svůj počátek z Nebes, je nekonečně složité a tajemné. Naproti tomu člověk je schopen vytvářet pouze věci jednoduché, bez hlubšího smyslu. A přece i on umí věci dovést k dokonalosti. Jako příklad můžeme uvést obydlí sloužící jako úkryt před nepohodou, která dnes již člověk dokáže stavět velmi dokonalá. Také oděv umí člověk zhotovit velmi dokonalý. Stejně tak potravu, kterou zahání hlad, i alkoholické nápoje dnes člověk již dokáže připravit neobyčejně rafinovaně. Avšak čaj byl až doposud zanedbáván. Příprava čaje obnáší devatero obtíží: za prvé je to sběr a zapracování, za druhé třídění, za třetí nádobí a náčiní, za čtvrté oheň, za páté voda, za šesté pečení, za sedmé drcení, za osmé vaření a za deváté pití."

Z výše uvedeného je patrné, do jaké míry byla příprava čaje již v době slavné dynastie Tchang (618 - 907) důmyslně propracována. Způsob přípravy čaje, který uvádíme v tomto článku, však pochází až z dob dynastie Ming (1368 - 1644), přičemž lze ještě odlišit různé regionální varianty "kung-fu čcha" (např. způsob přípravy v kontinentální Číně a na Tchaj-wanu apod.).

Čínská čajová souprava , kterou používáme v naší čajovně, se skládá z:

Čajová miska Zhong (gaiwan) 1 kus:široká:9cm, vysoká: 7cm

Čajové moře (chahai) 1 kus:dlouhá:8cm, vysoká: 6.3cm

Čajová násypka (chalou) 1 kus:široká:8cm, vysoká: 5.5cm

Šálky na pití (chabei) 8 kusů:široká:6cm, vysoká: 2.8cm 

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.

OWM1MTRiMW